Saturday, April 27, 2013

#PRU13: TURUNKAN HARGA KERETA, @rafiziramli KANTOI MENIPU LAGI!

Rajah : Perbezaan harga sebelum dan selepas cukai dengan harga yang disebut oleh Rafizi

1. GR baru sahaja menonton youtube yang dibuat oleh Pakatan Haprak (PKR-DAP-PAS) di mana Rafizi Ramli memberitahu mengenai menurunkan harga kereta dan telah membuat anlisis. Ini pendedahan penipuan Rafizi untuk pengetahuan semua.

2. Menonton video tersebut, membuatkan GR terkilan dengan sikap suka menipu yang dibuat oleh Pakatan Haprak. Sememangnya, sudah banyak penipuan yang dibuat mereka, dan kini mereka masih terus menipu.

3. Mungkin mereka ingat rakyat begitu bodoh untuk mempercayai mereka. Tetapi mereka lupa, bahawa rakyat Malaysia tidak bodoh dan tidak mudah tertipu dan terpedaya. Rakyat Malaysia adalah rakyat yang suka berfikir dan mengutamakan kebenaran.

4. Video menurunkan harga kereta tersebut mempunyai beberapa penipuan yang terlalu besar. Untuk menunjukkan impak tindakan menghapuskan cukai, mereka menipu dari segi harga sebelum dan selepas penghapusan cukai.

5. Dalam video tersebut, Rafizi memberi 3 contoh harga kereta iaitu kereta Myvi, kereta Honda Civic dan kereta Toyota Camry. Beliau membuat pengiraan mudah dengan menolak peratusan cukai eksais dan cukai jualan dari harga-harga kereta tersebut yang sebenarnya adalah satu cara pengiraan yang salah.

6. Untuk melihat harga-harga kereta ini tanpa cukai, kita hanya perlu merujuk kepada harga yang dijual di kawasan bebas cukai seperti Pulau Langkawi ataupun Pulau Labuan. Tempat-tempat ini adalah bebas cukai, dan tiada sebarang cukai dikenakan terhadap kereta-kereta yang dijual. GR akan menggunakan harga-harga ini untuk menunjukkan kesilapan yang dibuat oleh Rafizi.

7. Kesalahan paling utama Rafizi Ramli adalah apabila beliau mengatakan harga Myvi selepas penghapusan cukai adalah RM 21,140 !!! Mungkin beliau cuba menipu rakyat dengan mengatakan melalui penghapusan cukai, rakyat akan mampu beli kereta tetapi pada hakikatnya tidak. Harga Myvi di Langkawi tanpa sebarang cukai adalah RM 37,942.55 dan harga dengan cukai (di Semenanjung) adalah RM 41,924.30. Perbezaanya adalah lebih kurang RM 4,000.00. Ini menunjukkan kereta Nasional hanya dikenakan cukai jualan (10%) di semenanjung dan tidak dikenakan cukai eksais (75%) seperti yang disebut Rafizi. Begitu juga dengan kereta Proton. Harga Preve di Langkawi dan Semenanjung hanya berbeza sebanyak RM 3k - 4k sahaja.


8. Oleh itu, walaupun dengan penghapusan cukai oleh Pakatan Haprak, harga kereta terendah (Proton dan Produa) adalah lebih kurang masih sama.

9. Bagi kereta Honda Civic (1.8), harga di Langkawi (tanpa sebarang cukai) adalah RM 77,980.00 dan bukannya RM 63,150 seperti yang disebut Rafizi.

10. Bagi kereta Toyota Camry (2.0) pula, harga di Langkawi (tanpa sebarang cukai) adalah RM 97,015.40 dan bukannya RM 71,000 seperti yang disebut Rafizi.

11. Perbezaan yang sedikit bagi kereta-kereta seperti Toyota dan Honda yang dikenakan duit eksais dan cukai jualan ini adalah kerana harga yang dikenakan duti dan cukai bukanlah dari harga jualan, tetapi dari harga asal(kos) yang diistiharkan oleh syarikat kereta.

12. Melihat kepada harga-harga selepas penghapusan cukai, kemampuan rakyat tidak akan berubah. Beban hutang rakyat juga tidak akan berubah.

13. Sekiranya sebelum penghapusan cukai, kemampuan seseorang adalah membeli kereta yang bernilai RM 40K, selepas penghapusan kemampuan beliau masih sama iaitu membeli kereta bernilai RM40K. Oleh itu, beliau masih mampu membeli Perodua Myvi sepertimana kemampuan beliau sebelum penghapusan cukai. Sekiranya sebelum ini, beliau terpaksa mengambil loan selama 9 tahun untuk beli Myvi ini, selepas penghapusan cukai,, beliau masih lagi perlu mengambil loan selama 9 tahun untuk beli kereta yang sama. Tiada perbezaan.

14. Sekiranya, sebelum penghapusan cukai, kemampuan membeli kereta seseorang adalah RM 60k-70k dan beliau perlu mengambil loan selama 9 tahun untuk membeli kereta ini, maka selepas penghapusan cukai, kemampuan beliau masih sama iaitu kereta bernilai RM 60k-70k dan beliau masih memerlukan loan 9 tahun untuk membelinya. Mungkin yang berbeza adalah model kereta. Kalau sebelum ini, beliau boleh beli Preve (yg berharga dalam RM60k-R70K), maka selepas ini, mungkin beliau boleh membeli Toyota Vios (yg berharga lebih kurang sama). Tetapi, Proton Preve mempunya ciri-ciri keselamatan dan spesifikasi yang jauh lebih tinggi dari Toyota Vios. Walaubagaimana pun, kemampuan dan beban hutangnya masih sama dan tidak berkurang.

15. Untuk pengetahuan semua, penghapusan cukai kenderaan ini sebenarnya lebih menguntungkan orang kaya dan tidak menguntungkan golongan miskin. Kemampuan mereka yang berpendapatan rendah masih sama, beban hutang mereka masih sama. Bagi orang kaya, kalau sebelum ini mereka hanya mampu memandu Mercedes C class, mungkin selepas ini mereka boleh memandu Mercedes E class.

16. Disamping itu, penghapusan cukai ini mengurangkan pendapatan kerajaan (tiada negara di dunia yang tidak mengenakan cukai kenderaan), dan kononnya hasil kerajaan boleh ditebus melalui lelongan AP pula adalah tidak tepat dan salah. Bagi mereka yang berfikir, mereka boleh melihat kesalahan (mungkin disengajakan) dalam pengiraan lelongan AP yg dibuat Rafizi. Tambahan pula, AP ini mungkin tidak laku dan hasil yang dijangkan tidak menjadi kenyataan. Kebanyakan negara mengenakan cukai terhada kenderaan. UK mengenakan 20% VAT, US mengenakan cukai mengikut states, Thailand mengenakan cukai lebih kurang 30%, Australia juga mengenakan cukai atau levi.

17. Apabila pendapatan kerajaan berkurang, perbelanjaan yang lain seperti pemberian subsidi dan perbelanjaan infrastruktur termasuk yang membantu golongan miskin akan terjejas. Akhirnya, kesan terhadap golongan miskin dan berpendapatan rendah semakin buruk. Sudahlah penghapusan cukai lebih menguntungkan golongan kaya dan tidak memberi impak kepada golongan miskin, malah tindakan ini juga bakal menjejaskan pembangunan lain yang boleh membantu golongan yang memerlukan ini.

18. Kepada Pakatan Haprak, janganlah lagi membodohkan rakyat dengan cara menipu seperti ini. Ingat, Rakyat Malaysia tidak bodoh, dan mereka mampu berfikir untuk menolak penipuan-penipuan anda.

19. Rafizi juga berkata dengan yakin janji ditaburkan sekali lagi Manifesto Pakatan Haprak akan "DITUNAIKAN" jika mereka berjaya menakluk Putrajaya. Tapi boleh percaya lagi ker, sebab dia sendiri yang cakap macam nie...GR kata: Kalau pendidikan percuma pun tak confident nak bagi lagi, apalah dengan Manifesto yang lain. Pakatan kata Manifesto Bukan Janji kan!!

6 comments:

Anonymous said...

kepala otak kamu memang bagus GR.HIDUP UMNO...semoga rakyat bagi mandat pd pru13 nanti kpd BN...kamu akan senang nanti.kalau BN memerintah lagi tlg jgn ikut kata RAFIZI.kalau boleh harga kereta tlg kekalkan ataupun naik lagi,maklumlah hargapun tak mahal sangat dimalaysia.rakyat malaysia sokong kalau harga barang naik.RAKYAT MALAYSIA SEMUA KAYA_KAYA...hidup umno dan sengsara bagi pakatan rakyat.

MOHD said...

preve lebih baik dari vios??

Anonymous said...

harga minyak turun, kereta turun,rumah kos rendah turun, harga barang turun.. PTPTN free.. tak payah byr... TAPI tn/pn kena korban sikit laaa.. Kerja tn/pn pun FREE..hahaha..
Kalau minyak turun pun belum tentu barang2 yang dah naik akan diturunkan oleh peniaga.. dalam duania ni mana ada benda free.. renung2kan..

Berita Harian said...

bro, ko miss pasal langkwi tu, still ada cukai..tp hanya cukai import+cukai eksais import masih dikenakan..jgn main tulis je bro..buat malu je nanti..sila periksa harga docket myvi ngan kastam dan banding dengan harga jualan dengan langkawi..

bukan 4 ribu beza bro..puluh ribu..

Anonymous said...

Kalau harga kereta disamakan dengan harga Langkawi, OK juga. Best nyer boleh dapat Civic RM80k & Camry RM97. Siapa lagi yang nak beli Proton masa tu?

Anonymous said...

Bkan semua org mkn gaji 3k keatas!
Sekurang2 nya dpt menbantu drpd ada motor rxz bleh upgrade ke kancil ke, myvi ke.
Drpd guna kereta yg 15tahun dok atas, bleh bla tukaq p saga baru ke...
Kalau harga kereta turun, kilang kereta mcm produa n proton kna tutup ke?

Artikel pelbagai