Tuesday, May 7, 2013

LUAHAN ARTIS KESUDAHAN #PRU13, SOKONG BN ATAU PAKATAN?

PETALING JAYA: Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) yang berlangsung pada Ahad lalu menyaksikan Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan pemerintahan.

Sokongan para artis yang sanggup turun padang membantu kerajaan berkempen membuatkan mereka turut gembira dan bersyukur atas kemenangan itu.

mStar Online mendapatkan komen beberapa golongan artis dan kebanyakan mereka mengharapkan kerajaan dapat membalas sokongan mereka dengan memberi perhatian serius terhadap industri seni tempatan.

Komposer terkenal Helen Yap menyifatkan kemenangan BN menunjukkan rakyat masih lagi menyokong kerajaan walaupun terlalu banyak informasi terutamanya di laman sosial memburukkan kerajaan BN.

Justeru itu, dia berharap pihak kerajaan dapat membuktikan ketelusan dalam setiap perkara yang dilakukan bagi meyakinkan pihak lain (pembangkang) mengenai pentadbiran BN.

"Saya rasa semua orang mahu melihat ketelusan kerajaan dalam mentadbir negara.

"Dalam pada itu, saya harap kerajaan dapat membantu mengukuhkan industri seni kita," katanya.
Noh Salleh

Vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh pula berharap pihak kerajaan dapat memberi ruang buat karyawan khususnya penggiat muzik mengadakan persembahan di mana-mana sahaja di negara ini tanpa sekatan.

"Ada beberapa tempat yang penggiat muzik tidak dibenarkan membuat persembahan nyanyian.

"Kalau boleh kami mahu diberi ruang mencari rezeki di mana-mana sahaja tanpa perlu disekat.

"Harap-harap kami mendapat sokongan sepenuhnya daripada pihak kerajaan seperti mana kami menyokong mereka," tuturnya.
Ad Samad

Sementara itu, penulis lirik Ad Samad pula gembira apabila mendapat tahu Datuk Ismail Sabri memenangi kerusi parlimen Bera, Pahang dan berharap bapa kepada penyanyi Dafi itu dapat terus berkhidmat kepada rakyat.

"Ismail Sabri seorang yang berjiwa rakyat dan sentiasa turun padang mendengar luahan masalah rakyat dan beliau sememangnya layak. Saya gembira atas kejayaannya itu.

"Dalam masa sama, apabila perlantikan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan yang baru, saya harap individu itu dapat membantu golongan seni," katanya.
Jojo Struys

Pengacara jelita, Jojo Struys yang kini giat mempromosikan album berbentuk meditasi berjudul, Letting Go With Jojo Struys Vol 2 berharap kerajaan yang dipilih sekarang dapat memastikan keamanan negara tanpa sebarang isu perkauman.

"Berdasarkan pelbagai luahan di Internet, saya rasa rakyat inginkan perubahan dan ramai yang kecewa di luar sana.

"Apa-apa pun, yang penting kita lihat masa depan dan saya mengharapkan Malaysia selamat dan masyarakat di negara ini aman dan makmur tanpa perbalahan," katanya.
Shashi Tharan

Pelakon filem Estet, Shashi Tharan pula berharap kerajaan dapat membuat pemantauan mengenai kemasukan lambakan filem luar ke dalam negara sehingga menjejaskan industri perfileman tempatan.

Katanya, menerusi Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) pihak tersebut dapat memantau pawagam yang lebih mengutamakan filem-filem asing.

"Saya harap KPKK dapat membuat sekatan filem luar dalam beberapa jangka masa sehinggalah ekonomi industri filem tempatan kembali lancar.

"Kerana pihak pawagam yang lebih mementingkan filem-filem luar, produk tempatan langsung tidak dipandang masyarakat.

"Apabila penyekatan berlaku, saya percaya industri perfileman kita dapat kembali hidup. Ia sekali gus membantu pendapatan penggiat-penggiat seni lain," tegasnya.

Tambah Shashi, dia juga mahu pihak kerajaan menetapkan piawaian pendapatan para pelakon dengan kadar yang berpatutan, agar tidak ada individu atau pihak produksi mengambil kesempatan meletakkan harga yang rendah kepada pelakon-pelakon berbakat.

GR kata: Terimalah ketentuan Allah SWT...tak payah meroyan itu betul itu tak.

1 comment:

Anonymous said...

BOIKOT PERNIAAGAN CINA.....BUY CHINESE LAST

Artikel pelbagai