Saturday, June 28, 2014

GR UCAPKAN SALAM RAMADHAN PADA SEMUA UMAT ISLAM!


Selamat berpuasa GR ucapkan pada seluruh umat Islam yang akan menunaikan Rukun Islam yang ke 4 ini. Bersamalah kita tingkatkan amal ibadat pada Allah S.W.T.

GR mohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap terkasar bahasa kepada pembaca-pembaca blog ini sepanjang penulisan selama ini. Terima kasih GR ucapkan atas sokongan korang semua.


Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa”.

Allah S.W.T mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya:

“Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu.”

Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan.”

Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya:

“Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?”

Dijawab oleh Rasulullah SAW:

“Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya.”

GR kata: Selamat berpuasa. Jangan lah pergi 'drive thru' atau pun kedai mamak yer!!

No comments:

Artikel pelbagai