Sunday, June 9, 2013

HOT: MP Seputeh Sakau MBPJ Smpai RM 1.4Juta, Betul Ker...??


Tengok gambar pun dah meluat, berkempen pada PRU13 pun menunjukkan dirinya tak suci dan tak layak dipanggil seorang pemimpin. Sebelum tahun 2010, panel syarikat guaman yang berurusan dengan Majlis Bandaran Petaling Jaya [MBPJ] menerima kadar bayaran perkhidmatan sebanyak RM15,000 sahaja.

Atas pertolongan dan kerja belakang tirai seorang Ahli Majlis MBPJ yang juga merupakan seorang ahli DAP, syarikat firma guaman milik Ahli Parlimen Segambut telah dilantik menjadi panel firma guaman MBPJ menggantikan sebuah firma guaman yang lain tanpa sebab. Ianya telah diluluskan dalam satu mesyuarat jawatankuasa kecil pada tahun 2010.

TETAPI yang menjadi isunya, kelulusan dalam mesyuarat tersebut telah juga “meluluskan” kadar bayaran perkhidmatan dari RM15,000 kepada RM55,000 melebihi HAD syiling  jadual bayaran MBPJ iaitu RM40,000.00

Kalau penyalahgunaan kuasa ini sudah bermula sejak tahun 2010 bermakna sudah lebih 36 bulan ianya menjadi santapan kepada syarikat firma Ahli Parlimen DAP ini...

Dua penyokong DAP mendakwa mereka diugut saman oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Tiew Way Keng dan Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng setelah mendedahkan laporan audit Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pada tahun 2010 bahawa wujudnya penyalahgunaan kuasa.

Lee Chee Yin dan isterinya, Yong Siew Chin berkata, tujuan mereka mendedahkan laporan audit berkenaan dalam satu sidang akhbar pada 1 Mei lalu adalah untuk mendapatkan penjelasan daripada DAP berhubung perkara tersebut.


Laporan tersebut menyatakan Way Keng yang pada ketika itu merupakan Ahli Majlis MBPJ melalui satu mesyuarat jawatankuasa kecil telah meluluskan penukaran firma peguam sedia ada kepada firma peguam yang dimiliki Lip Eng.


Sebelum penukaran firma, kadar bayaran perkhidmatan ditetapkan adalah RM15,000, namun setelah berlaku pertukaran, bayaran dikenakan adalah RM55,000 melebihi had syiling jadual bayaran MBPJ iaitu RM40,000.


"Kami sebagai penyokong DAP hanya bertanya adakah betul mereka melakukan perbuatan berkenaan, itu sahaja, kami tidak menuduh mereka melakukan apa-apa kesalahan.


"Mereka berdua pada ketika itu merupakan calon DAP pada PRU-13, jadi sebagai penyokong, kami berhak untuk tahu perkara sebenar," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Yang hadir sama bekas ADUN Teratai, Jenice Lee.


Tambah Chee Yin, rentetan daripada pendedahan itu, dia dan isterinya menerima ugutan daripada Lip Eng supaya memohon maaf atau bakal menerima tindakan mahkamah.


Jelasnya, pada 4 Jun lalu, dia didatangi oleh Way Keng bersama tiga yang lain di premis perniagaannya di Ampang.


"Kedatangan mereka untuk mengesahkan pembabitan kami dalam sidang akhbar tersebut dan mengugut akan melakukan tindakan mahkamah.


"Way Keng memberi amaran kepada saya dan isteri, jika kami enggan memohon maaf dan mengadakan satu sidang akhbar untuk membersihkan nama dia dan Lim (Lip Eng), kami akan mendapat surat peguam," katanya lagi.


Sehubungan itu jelas Chee Yin, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Pandan Indah pada 5 Jun lalu berkenaan perkara tersebut.

"Kami tidak pernah buat apa-apa kesalahan, kami hanya minta penjelasan terhadap sesuatu perkara yang telah dilakukan oleh dua wakil rakyat DAP, itu sahaja," tegasnya.


GR kata: DAP hakkkktuihhhhh....dengan orang sendiri pun goyang!!

No comments:

Artikel pelbagai