Thursday, February 13, 2014

KIT SIANG LAMBUNG TUNKU ABD RAHMAN? AKHIRNYA TERJAWAB KERANA SALAH SENDIRI


Lim Kit Siang tidak pernah menunjukkan rasa hormat atau penghargaan terhadap mana-mana pemimpin UMNO.  Bagi Kit Siang, semua pemimpin UMNO adalah rasis, bodoh, ekstrem,korup, tidak layak, tidak berkesan, tidak cekap atau tidak berguna langsung.

Bagaimanapun, Kit Siang nampaknya mempunyai pandangan berbeza terhadap Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri yang pertama dan juga Bapa Kemerdekaan.  Percaya atau tidak, Kit Siang telah memberi ucapan dalam sebuah forum khas untukmengenang legasi Tunku pada 9 January lalu.

Forum bertajuk 'Legasi Tunku Abd. Rahman' diadakan di New Era College di Kajang di mana Ambiga merupakan antarapenceramah jemputan.  Di dalam ucapannya, Kit Siang memujiTunku sebagai seorang pemimpin yang tidak memberi ruangkepada pelampau dan pengkhianat serta mempromosikeamanan, kasih sayang, harmoni dan kemakmuran.

Soalnya, kenapa Tunku berbeza dari pemimpin UMNO lain dimata Kit Siang?  Kenapa Tunku berhak menerima penghormatan dari Kit Siang yang mana pemimpin UMNO lain tidak layak?

Jangan terkeliru di sini.  Kit Siang bukannya menghormati Tunku.  Beliau hanya merindui waktu pemerintahanTunku.  Sewaktu pemerintahan Tunkulah, Kit Siang berjaya menunjukkan kuasa bangsa Cina kepada rakyat Malaysia. Tunku tidak memberi ruang kepada pelampau dan pengkhianat tetapi sikap lurus dan tidak mengambil tahunya telah memberi bukan sahaja ruang, tetapi hampir seluruh negara kepada para pelampau dan pengkhianat seperti Kit Siang.

Maka, tidak hairanlah Kit Siang begitu 'menghormati' kepimpinan Tunku kerana kepimpinan Tunkulah yangmembawa kita kepada tragedi 13 Mei.

Tragedi 13 Mei telah memaksa Tunku meletak jawatan dan negara telah dipulihkan kembali oleh Tun Abdul Razak.  Olehitu jika Kit Siang benar-benar ikhlas dalam menyesali 13 Mei, maka beliau seharusnya menyanjung Tun Abd. Razak, bukan Tunku.

Nampaknya, satu-satunya penyesalan Kit Siang mengenai 13 Mei ialah kegagalan kaum Cina untuk mengambil-alih negara.  Malah, Kit Siang sendiri ditangkap kerana menghasut dan mencetuskan ketegangan kaum.

Sejarah meletakkan Kit Siang sebagai 'jurutera-ketegangan-kaum'.  Beliau tahu bagaimana untuk mencetuskannya,menjananya dan kemudian meletupkannya.  Jika kita melihat dengan lebih dekat, membaca blognya, mengikuti kenyataannyadan memerhati pergerakannya, kita boleh merasakan yang beliausedang mengulangi apa yang telah dilakukannya sebelumtragedy 13 Mei.

Cuma kali ini, beliau telah belajar dari kesilapan dan bersediauntuk tidak dipersalahkan. Justeru, sebagai langkah awal, beliau memberi gambaran kononnya UMNO dan orang-orang Melayu yang ingin sangat mengulangi 13 Mei, sementara beliau danpartinya terus membuat provokasi, mencabar malah menyeru kearah 'peperangan', menggunakan berbagai penyamaran sepertiKristian, NGO dan juga orang perseorangan.

Pemimpin yang tidak bertanggungjawab ini kini seolah-olah menunggu masa bila orang-orang Melayu akan mengamuk.  Beliau tidak peduli jika orang-orangnya sendiri (kaum Cina) menjadi sasaran kerana ia akan dianggap sebagai 'kemusnahan sampingan' dalam sebuah perang yang lebih besariaitu merampas negara ini dari orang-orang Melayu.

Matlamat utama Kit Siang ialah untuk melihat negara ini diperintah oleh Cina.  Beliau tidak peduli betapa besar kemusnahan yang berlaku dalam proses situ.  Atas dasar inilah maka beliau merindui kepimpinan yang lemah dan tidak ambil tahu di mana beliau boleh merancang dan menyusun strategitanpa disyaki.

Tahukah anda bahawa selepas 13 Mei, pihak berkuasa menjumpai beberapa tempat rahsia yang digunakan oleh orang-orang Cina untuk menyimpan bekalan makanan?  Ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa mereka telah merancang danbersedia ke arah pertumpahan darah itu dengan lebih awal.

Justeru, apakah jaminan yang mereka tidak merancang atau puntelah bersedia untuk itu sekarang?
Harapan kita agar mereka kebanyakannya adalah lebih rasional dari Kit Siang serta mampu berfikir untuk tidak memperjudikan kehidupan yang mewah dan selesa semata-mata untuk memberi kuasa kepada Dinasti Lim.  Orang-orang Cina sendiri pastinyatahu bahawa Kit Siang adalah seorang diktator.

Seorang manusia yang tidak merasa bersalah atau kesal atas tragedi yang melanda negara dan bangsanya pastinya bukan seorang pemimpin yang baik hati dan adil. 

Apakah anda sanggup menggantikan kepemimpinan demokratik dengan seorang diktator yang kejam semata-mata atas nama kuasa perkauman?


GR kata: DAP wayang tinggi production...sendiri fikirlah yer!!

No comments:

Artikel pelbagai