Tuesday, January 7, 2014

HOT! CINABENG MAKIN KURANG AJAR, HONG LEONG BANK HINA ISLAM!


Sudah berapa kali kita dengar dengan isu majikan yang menghina Islam atau pun tak bagi muka pada bangsa Melayu terutama yang beragama Islam. Inilah lumrah yang biasa terjadi jika bekerja dengan bangsa lain.

Bukannya niat untuk menghina, tapi sampai bilakah nasib bangsa Melayu Islam akan ditindas. GR sendiri pernah bekerja dengan bangsa CINABENG nie, memang jelas mereka memang tak bagi muka pada bangsa kita sendiri.

Memang tak semua bangsa Cinabeng perangai rasis macam nie...ada juga yang baik dan pandai hormat sensitiviti perkauman. Tapi pada yang tak nak amik tau dan suka buat sesuka hati kita sebagai bangsa Melayu harus bersikap tegas demi mempertahankan agama, bangsa dan negara.

Isu majikan yang tak hormat tentang agama mungkin dah banyak kali kita dengar. GR kongsikan kisah benar yang berlaku di bank CINABENG ini dari rakan blogger Riziqin Hill

Aku dh beberapa kali tgk byk banner dipasang kt dpn Wisma Hong Leong, Jalan Perak. Kalo korang pegi lalu situ, mmg akan nmpk setiap hari tanpa henti staf bank sana buat piket bantahan.

Hati terdetik nk gi bertanya, jawapan yg aku dpt sgt menyedihkan dan mcm xpecaya.

Pengurusan Hong Leong bertindak biadap dgn sengaja menutup bilik / ruang solat di pejabat mereka. Bukan ini je isunya, selain daripada tu ;

1. Pengurusan menyuruh staf Melayu / Islam pegi cari Surau lain (di luar Wisma Hong Leong)

2. Kdg2 staf Melayu / Islam yg tpaksa pegi cari Surau di luar diberikan masa terhad. Jika dipersoalkan bkenaan masa, staf td akan diherdik kerana mencuri waktu bekerja utk menunaikan solat Zohor dan Asar.

Ini realiti yg tpaksa diharungi staf Melayu / Islam di Hong Leong. Biadap pengurusan tak kenang budi. Ini permulaan umat Islam dihina walaupun di negara sendiri, Malaysia.

Cubalah boikot dan jgn beri peluang kedua kpd bank Hong Leong. Biarlah mereka bangkrap jgn kita sbg umat Islam bangkrap solat kpd Allah S.W.T

Pada semua majikan tak kiralah bangsa Melayu atau kaum-kaum lain sekali pun..tolong hormat sentiviti agama dan perkauman. Jika bangsa Melayu boleh hormat agama dan kaum kamu, kenapa korang tak boleh buat benda yang sama.

Memang 'Tuhan' korang adalah duit...dan duit adalah segala-galanya pada korang. Pada kami Tuhan kami adalah Allah S.W.T...Dialah Yang Memberi Rezeki pada kami melalui kerja di tempat korang semua. Jangan nak riak dan takbur sangat yer!!


GR kata: Jangan bagi muka sangat pada CINABENG!!

No comments:

Artikel pelbagai