Monday, September 2, 2013

ISU KONGSI GELAP: KETUA CABANG PKR SOKONG KETEGASAN @Zahid_Hamidi DAN @KDNPUTRAJAYA @PDRMsia. YANG LAIN APA CITER?


Rungutan mengenai peningkatan jenayah telah lama kita dengar iaitu sebelum terhapusnya Akta EO dan ISA lagi. Kes-kes ragut, pecah rumah, rompakan terjadi hampir setiap hari di mana ia pantas dijadikan modal politik untuk Pakatan Haprak menyerang Kerajaan dan juga memburukkan tugas Polis.

Namun kita perlu lihat, punca yang cuba ditimbulkan oleh Pakatan Haprak dengan tanamkan pemikiran buruk kepada rakyat bahawa Polis Malaysia lembap dan tak boleh buat kerja. Adakah mereka lihat dari sudut yang sebenar, hasil kerja pihak Polis yang berjaya membanteras jenayah di negra ini.

Apa saja nak dipolitikkan oleh pakatan haprak. Isu jenayah kenapa perlu dipolitikkan? Seharusnya semua pihak tampil membantu Kerajaan dengan memberikan cadangan yang baik untuk Kerajaan melaksanakan kerja membanteras isu seperti ini.

Namun, pelik sekali apabila dalam kita merasa bimbang akibat kes jenayah yang meningkat, Pakatan Haprak turut mendesak agar Akta-akta tertentu perlu digunakan untuk membendung jenayah dihapuskan.  Dengan desakan berterusan, pembangkang akhirnya mendapat apa yang mereka idamkan iaitu lebih 2,000 tahanan Simpang Renggam dibebaskan apabila Akta Pencegahan dihapuskan.

Adakah ini hasil yang terbaik? Nyawa masyarakat juga boleh terancam. Adakah mereka sedar bahwa rakyat mahukan kehidupan yang aman dan harmoni, bukannya dalam ketakutan.

Kita sedar atau tidak, selepas tahanan jenayah ini dibebaskan, kes tembak menembak semakin galak. Ini adalah kerana tahanan yang telah dibebaskan mereka ingin 'menuntut' kembali janji mereka bersama. Ada yang telah mengkhianati kawan mereka sendiri dan kerana inginkan kuasa dan kawasan maka iri hati dan tak puas hati antara satu sama lain mereka telah mengambil tindakan sendiri.

Oleh sebab itu, kita lihat ada saja yang ditembak saban hari. Dan mereka ini buta warna, tidak mengenal erti siapa kawan dan lawan. Masyarakat yang tidak bersalah pun boleh terkena tempiasnya. Apa yang menarik ialah, mereka yang berjaya ditangkap, hampir semuanya mempunyai hubungkait dengan bekas penjenayah yang dibebaskan.

Dari kronologi ini, tidak salahlah jika rakyat menyalahkan Pakatan Haprak kerana mendesak kepada keburukan dan bukannya kebaikan untuk masyarakat. Dan juga tidak salah rasanya masyarakat mahukan penjelasan yang terperinci kenapa Menteri KDN sebelum ini terikut sangat dengan kehendak dan rentak Pakatan Haprak? Kenapa lembik sangat, sebagai anak jantan perlulah berani...betul tak?

Bagi memulihkan keadaan, pihak polis telah bertindak tegas memburu dan membawa penjenayah terbabit ke muka pengadilan. Malangnya, tindakan tegas polis bukan sahaja tidak dihargai Pakatan Haprak tetapi dipersoalkan pula. Jelas di sini kita lihat Pakatan Haprak lebih berminat untuk membela penjenayah atas alasan hak asasi manusia, berbanding memikirkan keselamatan rakyat.

Alhamdulillah kita bersyukur kerana Kementerian Dalam Negeri sekarang ini di bawah pimpinan Dato’ Seri Zahid Hamidi tidak mudah melatah dengan mendengar cakap Pakatan Haprak sekali lagi. Beliau mengabaikan suara-suara jahat dan busuk mereka ini untuk membela penjenayah dan mengarahkan gerak gempur terhadap semua kumpulan kongsi gelap yang ada.

Setakat ini, sebanyak 49 kumpulan kongsi telah didedahkan dengan anggaran 40,000 ahli.

Rakyat bernasib baik kerana mempunyai Menteri yang prihatin dan berani berbuat apa yang perlu tanpa mengambilkira sentimen politik.  Sepatutnya, semua Menteri membawa pendekatan yang sama iaitu mengutamakan kerja daripada 24 jam berpolitik.

Rakyat juga berterima kasih pada KDN kerana isu keselamatan rakyat dan negara menjadi keutamaan membanteras kongsi gelap ini sampai lubang cacing. Rakyat mahukan kehidupan aman dan sejahtera....rakyat tak mahukan kehidupan yang dalam ketakutan. Terima kasih Kerajaan...terima kasih DS Zahid Hamidi...terima kasih KDN dan PDRM.


GR kata: Kongsi gelap tak lama lagi jadi kongsi terang. Rakyat mahukan pemimpin yang tegas bukan lembik takut dengan bayang2 sendiri.

1 comment:

Anonymous said...

Adakan balik ISA ! Peduli apa depa kata, itu saja boleh kurangkan jenayah negara.

Artikel pelbagai