Friday, December 12, 2014

MANA PEMIMPIN NEGARA DIKALA #HarimauMalaya MENGAUM DI BUMI HANOI? #AFFSuzukiCup2014


Bila menang disanjung tinggi, sampai di muka akhbar dalam seminggu dua tu cerita tentang bola saja. Sampai ada kawan-kawan kedai kopi cakap tak der cerita lain ker? Menang tu memang lah dan tahniah diucapkan ada pasukan Harimau Malaya kerana berjaya berjuang hingga ke Final.

Tapi bila kalah mereka dicemuh, dan macam ada satu 'sindiket' yang cuba mencetuskan huru hara untuk memburukkan nama negara di Stadium Shah Alam tempoh hari. Apakah niat sebenar mereka? Bukankah bola sepak telah menyatukan rakyat Malaysia tak kira kaum mau pun berlainan ideologi mereka.

Kita lihat kain rentang tertulis “Bolasepak Membantu Kita Menjadi Sahabat, Jangan Lakukan Yang Sebaliknya,” menghias satu ruang tempat duduk penonton di Stadium My Dinh di Hanoi malam tadi pada perlawanan separuh akhir kedua antara Vietnam dan Malaysia.Su

Ia sebagai satu tanda selamat datang kepada para penyokong Malaysia yang menyokong Harimau Malaya. Penyokong pasukan Malaysia yang melakukan onar menyerang penyokong Vietnam pada saingan di Shah Alam, Ahad lepas sepatutnya malu dengan penyokong Vietnam.

Biarpun pasukan mereka kalah dalam keadaan yang agak memalukan 2-4, para penyokong Vietnam tidak pun bertindak mengejek pun para penyokong Malaysia apatah lagi menyerang mereka.

Pada perlawanan Ahad lepas, ada penyokong Vietnam cedera di kepala selepas dipercayai dipukul oleh penyokong Malaysia. Ia adalah antara sebab kini Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) melancarkan kempen anti-samseng dalam bola sepak bagi memastikan perkara itu tidak berulang.

Ada betul juga cakap sorang peminat bola sepak tanahair pada GR semalam. Mana perginya pemimpin negara di Vietnam? Adakah benar mereka tidak turun hadir memberikan sokongan pada pasukan negara? Atau pun terlepas pandang, camera tidak fokus di kaca TV?

Ada sumber mengatakan mereka ini TAK CONFIDENT pasukan Harimau Malaya boleh menang dan takut nak malu. Betul ker??

Apa pun berilah sokongan yang padu pada anak buah tak kira menang atau kalah. Bola itu kan bulat yer tak!! Fikir-fikir la yer...


GR kata: MALAYSIA BOLEH!! GO HARIMAU MALAYA!! MALAYSIA TANAHAIR KU!!

2 comments:

Strategi Perang #2:Gerila said...

Apa komen menteri KBS?

Anonymous said...

Strategi Perang #2:Gerila said...
Apa komen menteri KBS?


Kalau KJ berucap mcm ni:

"Pasukan PERLu MENANG 2-0, ini adalah kerana..bla...bla.."

terbukti KJ memang Bodo.

Tiada orang main untuk KALAH, kecuali dirasuah.

2. Nak tengok Datok Norza terloncat2 mcm Kera Jantan* sama macam di India.

Artikel pelbagai