Monday, June 9, 2014

SERANG SULTAN JOHOR, APA SEBENARNYA AGENDA UTUSAN MALAYSIA?


Dalam 2,3 hari nie, kita lihat cukup rapat akhbar Melayu nie cuba 'menghentam' Sultan Johor.

Apakah agenda tersembunyi diaorang? Adakah mereka mahu digelar 'pakar spin' seperti portal penipu rakyat Malaysiakini?

Bukankah kita perlu pertahakan Institusi Kesultanan Melayu??

Persoalan timbul:

1. Utusan DAH DAPATKAN CERITA DAN PANDANGAN SEBENAR DARI MULUT TUANKU SULTAN JOHOR DULU TAK ?

GR ulang..

utusan DAH DAPATKAN CERITA DAN PANDANGAN SEBENAR DARI MULUT TUANKU SULTAN JOHOR DULU KE ?

ATAU SERONOK HEARSAY TANPA DAPATKAN INFO DARI MULUT TUANKU SENDIRI?

BOLEH TOLONG JAWAB TAK WAHAI EDITOR UTUSAN MALAYSIA??

Dalam pada itu, ada juga pemimpin UMNO yang cuba nak jadi Hero Malaya. Kupasan lanjut BACA DI SINI

Al kisah terkini pula, MB Johor buat pusingan ‘U’ bentang rang baru, pinda kuasa sebagai penasihat Sultan. Berita lanjut KLIK DI SINIGR kata: Menang sorak....kampung tergadai??


5 comments:

usin said...

Spt biasa, respon melampau akhbar adalah atas arahan org besar mereka. Siapa kuasai saham utusan sekarang? Awang Selamat dh lain macam sekarang ni! Besar tembolok nampak.....

Anonymous said...

Sebenaqnya sistem Raja Berpelembagaan (Constitutional Monarchy) dibahagi dua iaitu “Executive Monarchy” (Raja mempunyai kuasa sosial-politik) dan “Ceremonial Monarchy” (Raja hanya sbg. SIMBOL Adat) – dan di TANAH MELAYU pusaka nenek moyang kita ni, Kesultanan Melayu bukan hanya sbg. “Ceremonial Monarchy”(palsu dilapurkan Wikipedia – di http://en.wikipedia.org/wiki/Constitutional_monarchy Executive monarchy versus Ceremonial monarchy), tetapi KesultananMelayu kita juga mempunyai kuasa “Executive Monarchy” , mengikut Perlembagaan Persekutuan Perkara 153, Fasal 1 Perkara 3 [3(1)] dan Fasal 1 Perkara 37 [37 (1)]; berlansungan dr. sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS laknat! KEBENARAN ini sebenaqnya mahu diSEMBUNYIkan oleh loyar-loyar-LONGKANG si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM –seolah Perlembagaan Persekutuan hanya berasaskan undg-undg si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS terutamanya Parlimen British-ZIONIS (Westminster system)!

Lihat di - http://zanas.wordpress.com/kembalikan-kekuatan-orang-melayu-62-tahun-yang-lalu/artikel-153-perlembagaan-malaysia/ ,
Artikel 153 Perlembagaan Malaysia:

Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera. Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam. Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada sosial kontrak, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah penduduk asal Malaysia......

Dan lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg. membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu dari sebelum PENJAJAHAN Brtish-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar ‘hiasan Adat’ – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) di dlm MT UMNO dan JPM (keduanya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya – di:

https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ ,

Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam

Haji Mahamad Naser bin Disa[1]

7 April, 2012

Islam Agama Negara: Undang-undang Tertinggi Negara

Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi di Negara ini memartabatkan Islam sebagai Agama Negara – Fasal 1 Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan – “Islam adalah agama bagi Persekutuan;” atau dalam teks asalnya “Islam is the religion of the Federation;”[2] Jika diterjemahkan ke bahasa Arab ia bermaksud – “Al Islam deen alDawlah”. Bersandar kepada ketinggian kedudukan Islam sebagai Agama Negara ini, Fasal 1 Perkara 37 Perlembagaan Persekutuan mewajibkan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong untuk membuat satu komitmen atas nama suci Allah dengan melafazkan sumpah – wallahi; wabillahi; watallahi untuk memelihara agama Islam pada semua masa. Lafaz sumpah ini dilakarkan secara khusus di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan.

Atas sifat dan kedudukan Baginda Yang Di-Pertuan Agong sebagai Ketua Utama Negara (The Supreme Head of Federation), semua pihak yang ada hubung kait dengan pemerintahan Negara ini juga terikat untuk melaksanakan sumpah berkenaan kerana segala urusan pemerintahan dalam Negara ini bersumberkan kepada kuasa eksekutif Baginda sebagaimana yang termaktub dalam Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan. Justeru, berpaksikan kepada kedudukan Islam sebagai Agama Negara dan komitmen Ketua Utama Negara, segala agenda Negara sama ada dalam bentuk dasar mahupun perundangan semestinya berpaksikan kepada prinsip Islam dan tidak boleh sama sekali menyanggahi atau menjejaskan ketinggian dan kedaulatan Agama Negara…..(TERUSkan MEMBACA)

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Contoh mudah untuk orang2 yang tak memahami isu ialah Presiden FAM. Semua jadi "yes" men saja. Tak berani nak bantah apa. Yang berani cuma Ultras Malaya saja. Sultan dan anak raja kena jaga daulat. Kerja/jawatan yang perlu digalas oleh rakyat biarkan rakyat uruskan. Sampai bila nak biarkan Sultan dicemuh ?

Tak perlu gubal perlembagaan untuk dapatkan tanah melayu yang terlepas ke tangan asing. Boleh saja bertindak sekarang dengan membeli balik tanah2 tersebut atau mengenakan syarat2 baru pengambilan tanah.

Siasat syarikat SIPP Energy Sdn Bhd. Kenapa boleh JV dengan cina untuk dapatkan projek rakyat ?

Anonymous said...

OI anon 12.42pm, JGN. nak MENYAMAQlah! lu punya ekoq ni si PENDATANG KAPIRDAJAL PENGGANAS SODOM Red BeanBANGKAI-CELAKA aaahh?! Lu JGN. nak hina/kutuk KESULTANAN ISLAM/Melayu kami paham?!

PI MAMPOS lu punya ekoq kat KANDANG DAPBANGKAICELAKA-si-RASIS-no-1!

MALAYAN FIGHTEER said...

mohon link disini.... blog tuan sudah di link kan...tq

http://korekcium007.blogspot.com/

Artikel pelbagai