Sunday, March 9, 2014

Update #MH370: Pelanggan Masih Percayakan Malaysia Airlines #PrayForMH370

SEPANG, 9 Mac - Ketika anggota pasukan mencari dan menyelamat meningkatkan usaha mengesan pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang dilapor hilang di Laut China Selatan awal pagi semalam, beberapa penumpang menyuarakan keyakinan terhadap keselamatan penerbangan MAS.


Warga United Kingdom, Michael Lovas, 26 yang ditemui Bernama di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di sini, berkata beliau kekal yakin dengan prestasi MAS dari segi keselamatan.

"Di sebalik apa yang berlaku, saya tetap mahu menggunakan MAS pada masa depan kerana syarikat ini mempunyai rekod keselamatan yang cemerlang," katanya yang mahu ke Kota Kinabalu dan kali pertama menggunakan perkhidmatanMAS.Katanya prestasi baik MAS itu diiktiraf oleh penganalisis syarikat penerbangan menerusi laporan mereka."Syarikat ini mencatat prestasi baik pada masa lalu dan juga sekarang. Apa yang berlaku ini amat malang," katanya.Pesawat yang mengendalikan penerbangan MH370 membawa 227 penumpang termasuk dua bayi selain 12 anak kapal, dilapor hilang ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada awal pagi Sabtu.Penerbangan itu yang berlepas dari KLIA pada 12.41 pagi dilapor hilang dari radar kira-kira sejam kemudian. Pesawat tersebut dijadual mendarat di Beijing pada 6.30 pagi.Pesawat Boeing 777-200 itu yang menggunakan dua enjin Rolls-Royce Trent 800 diiktiraf sebagai antara pesawat pengangkut perkhidmatan penuh paling baik di Asia Pasifik dari segi keselamatan dan perkhidmatan.Perunding teknologi Jack Westman berkata sekalipun ramai yang mengkritik syarikat penerbangan negara itu ketika ini, beliau percaya penerbangan MAS masih selamat."Saya fikir dalam konteks pengangkutan udara, dalam kes ini MAS masih kekal secara statistik sebagai penerbangan paling selamat diguna untuk perjalanan antarabangsa."Malah, kadar nahas udara jauh lebih rendah berbanding jalan raya dan kereta api. Justeru saya tidak terlalu bimbang," katanya menambah nahasMAS paling buruk yang terakhir berlaku lebih 20 tahun lalu.Pemuda berusia 24 tahun dari London itu barangkali merujuk kepada kejadiaan pesawat Fokker 50 yang terhempas di Tawau, Sabah pada 15 Sept 1995 dan mengorbankan 34 nyawa. Sebelum itu pada 1977, pesawat Boeing 737-200 terhempas di Tanjung Kupang, Johor dan mengorbankan kesemua 100 orang di dalamnya.Sementara itu, pensyarah Universiti Tun Razak dari United Kingdom, Andreas Andreou, 38 yang secara purata terbang lima kali setahun, sering menggunakan penerbangan MAS."Kejadian ini tidak menjejaskan persepsi saya terhadap MAS kerana saya tidak mengukur satu insiden sebagai gambaran keseluruhan. Saya akan terus menyokong dan menggunakan penerbanganMAS," katanya.Dalam pada itu, Kazi Anisuddin Iqbal, 54, pengeluar perabot dari Bangladesh yang baharu sahaja selesai menyertai Pameran Perabot Antarabangsa 2014 di Kuala Lumpur, berkata keyakinannya terhadap MAS tergugat sedikit susulan kejadian, namun mengakui insiden berkenaan boleh berlaku kepada mana-mana syarikat penerbangan.

MAS mempunyai 88 pesawat termasuk Airbus A330 dan A380 serta Boeing 777-200 dan 737. - BERNAMAGR kata: Doa adalah senjata orang mukmin. Allah S.W.T Maha Mengetahui

Sent from my iPhone

1 comment:

Anonymous said...

Kem. Luar diharap JANGAN membenarkan perisik Amerika/British mahupun S'pura menyiasat - kerana CIA-MI6 dan perisikan S'pura dikuasai Mossad-ZIONIS! Baik panggil Kedutaan Russia utk. membantu - yg. punya pakar terkemuka dan bukan pengampu Barat-Zionis! Lagipun kan ada rakyat Russia yg. juga penumpang MAS itu. Dan kenapa S'pura yg. nak beriya sangat menghantar kapal selamnya - Russia juga ada kapal selam canggih!

Walaupun kita dalam kesedihan ini, jgn. lalai dgn. mempertahankan keselamatan agama, bangsa dan negara, dgn. memberi peluang kpd. musuh-musuh DALANG-DUA-MUKA KAPIR DAJAL mengambil peluang!

Saya syaki, kejahatan perampasan pesawat MAS kita ini, mungkin perbuatan CIA-Mossad, yg. berkaitan politik Geopolitik yg. paling dajal, dgn. tujuan, seumpama peribahasa “killing two birds with one stone” (mensasarkan Malaysia dan China dgn. sekali gus - lihat bagaimana pengganas TALEBAN dan AL-QAEDA adalah diCIPTA oleh Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam/umatnya dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN Barat-Israel, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas - di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013):

1. Menghuru-harakan China dan menambah kebencian pd. Islam/umatnya, oleh rakyat China dan Bukan Islam di M'sia serta seluruh dunia, kerana 'PENGGANAS' akan dituduh dari umat Islam Xinjiang kononnya. Tengoklah tuduhan si BETINABANGKAIBABIDAP!

2. Maka, Malaysia dan China akan dipaksa utk. menerima kerjasama dari Barat-Zionis, terutamanya CIA dan MI6. dan inilah yg. dimahukan si PAP-DAPBANGKAI, yg. disyaki ditaja CIA-MI6-Mossad.

3. UMNO, k'jaan Islam/Melayu dan MAS kita akan terus dipersalahkan. Bahkan rakyat Cina di China juga akan dihasut membenci BUMIPUTERA Islam/Melayu di Tanah Melayu ini.

4. MAS akan dipaksa utk. bergabung dgn. syarikat Barat-Zionis - spt. sy. penerbangan Arab-Islam yg. telah di'Barat-Zionis'kan contohnya Emirate, Qatar dan Etihad Airlines.

Saya juga berharap mana-mana pegawai k'jaan terutamanya yg. Islam/Melayu jgn. bagi lagi maklumat terutamanya di WhatsApp dan Facebook tentang maklumat peribadi yg. menyeluruh atau awam, terutamanya tentang tugasan diplomatik di luar negara dan dlm. negara juga. Facebk dan WhatsApp dikuasai Mark Zuckerberg, yg. disyaki antara Zionis plg. licik tapi plg. mrbahaya - yg. disyaki agen CIA-Mossad.

Semoga ALLAH SWT menyelamatkan penumpang MAS ini semua, INSYA-ALLAH, tapi memang sedih betul.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Artikel pelbagai