Tuesday, February 18, 2014

TERESA KOK KENA 'TAMPAR' DENGAN BANGSA SENDIRI, PADAN MUKA KO!! @teresakok @Zahid_Hamidi @NajibRazak @PDRMsia


Menghina, mengejek, sengaja timbulkan isu perkauman semua ini adalah perkara yang sengaja ditimbulkan oleh puak-puak pakatan haprak. Bila menghina sesuatu kaum dan ada pula yang panas baran barulah rasa gelabah. Adakah boleh diterima ianya hanya gurauan semata-mata??

Adakah Teresa Kok hanya dengan mohon maaf kita boleh dengan senang lenang terima permohonan itu? Jawapannya tidak sama sekali. Bila ada pihak yang dengan beraninya ingin tampar Teresa Kok pandai pulak dia takut dan laporkan pada pihak Polis.

Kali ini Teresa Kok 'dibalun' oleh bangsanya sendiri. Apakah mereka ini benar-benar cintakan keamanan dan keselamatan negara atau ada kepentingan peribadi? Sendiri yang tahu jawapannya. Jangan hanya wayang semata-mata ok!!

Memburukkan Malaysia adalah perbuatan yang tidak bermoral boleh memberikan persepsi buruk kepada negara serta rakyat amnya akibat fitnah yang dilemparkan dengan fakta yang tidak benar.

Apakah dengan cara berpolitik begini jika puak pakatan memerintah negara, adakah pelabur dari luar mahu datang ke Malaysia? Cubalah pikir pakai otak, jangan pakai punggung yer!!

Walaupun didakwa sekadar lawak namun lawak memburukkan negara bukan lawak tetapi perbuatan bodoh. GR yakin pihak berkuasa akan mengambil tindakan sewajarnya pada CINABENG AhSo tua nie.

Jangan takut dengan 'suara ghaib' jika ada 'arahan' untuk jangan layan sangat...lama-lama boleh dipijak kepala kita nanti. Inilah masanya pihak berkuasa untuk kembalikan 'taring' bahawa mereka bukannya tunggul maacam lontaran yang diterima zaman sebelum nie. Faham-fahamlah yer....

PETALING JAYA 15 Feb. - Sekumpulan lima individu yang menggelarkan diri mereka Kumpulan Profesional Cina hari ini membidas Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok ekoran penghasilan video 'ONEderfull Malaysia CNY 2014' yang mencetuskan kontroversi semasa sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini.

Dalam sidang akhbar di sini, mereka yang terdiri daripada pelbagai latar belakang kerjaya meminta Teresa memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan bertanggungjawab atas pelbagai kesan buruk kepada masyarakat ekoran penghasilan video tersebut, walaupun video itu mungkin tidak menyalahi undang-undang.

Mereka juga kesal kerana video tersebut memberikan gambaran negatif kepada kaum-kaum lain bahawa perbuatan memburuk-burukkan dan menghina orang adalah sebahagian daripada tradisi sambutan Tahun Baharu Cina sedangkan ia tidak benar sama sekali.

Ahli Persatuan Psikologi Amerika Syarikat (APA), Dr. Wong Kok Fye berkata, kandungan klip video berkenaan jelas memaparkan 'keganasan halus' yang secara tidak langsung boleh mempengaruhi masyarakat khususnya generasi muda.

"Teknik psikologi yang digunakan dalam video itu boleh memberi kesan negatif kepada masyarakat seperti menyampaikan mesej kepada generasi muda bahawa tidak salah untuk menghina dan membuat serangan karakter terhadap seseorang individu," katanya.

Seorang peguam, Ryan Ng Chun Yie pula mempersoalkan mesej yang cuba disampaikan Teresa dalam klip video yang jelas 'menghentam' seteru politiknya.

Beliau berkata, daripada menghasilkan video yang mempersenda individu lain, adalah lebih baik Ahli Parlimen itu menghasilkan video yang menunjukkan sumbangan beliau kepada masyarakat.

"Itu yang orang ingin lihat kerana mereka mempunyai harapan tinggi terhadap wakil rakyat yang dipilih. Saya cadangkan semua wakil rakyat tidak kira daripada Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat supaya mengelak daripada melakukan perkara yang boleh mencetuskan kontroversi dan menggugat perpaduan yang sekian lama wujud dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini," katanya.

Seorang pekerja sosial, Alex Lee Keat Woon yang telah membantu lebih 100 pesakit buah pinggang dan kanser di negara ini meminta Teresa mengaku kesalahannya dan meminta maaf kepada rakyat Malaysia.

"Bak kata peribahasa, jauh menyalak kuat, dekat mencawat ekor. Jangan hanya berani bercakap kuat di belakang tetapi takut untuk mengaku.

"Tindakan mengkritik pemimpin dan negara, kalau dibiarkan akan menjatuhkan imej Malaysia di mata dunia," katanya.

Seorang pendidik Loh Wei Jing berkata, tindakan menghasilkan klip video berbaur sindiran dan fitnah terutama ketika sambutan Tahun Baharu Cina bukan sebahagian budaya kaum Cina.

Beliau berkata, tindakan menghasilkan klip video itu merupakan satu propaganda murahan daripada Teresa demi kepentingan politiknya.

"Kita mempercayai serta memegang teguh Rukun Negara kita dan apa yang dilakukan Teresa dalam klip video itu 100 peratus bercanggah dengan Rukun Negara. Perbuatannya menghasilkan klip video itu ketika sambutan Tahun Baharu Cina tidak boleh diterima dan sebagai rakyat yang bertanggungjawab saya dengan tegasnya menggesa Teresa untuk meminta maaf terhadap kerosakan yang telah dia lakukan," katanya.

Jurulatih korporat, Phoenix Low Kai Lay berkata, Ahli Parlimen terbabit tidak sepatutnya menghasilkan klip video yang menggalakkan orang ramai supaya mempersenda kekurangan orang lain.

Sebagai jurulatih, Phoenix berkata, beliau sering menggalakkan orang ramai berfikiran positif serta tidak menyerang kelemahan orang lain.

"Teresa sepatutnya menyampaikan mesej yang menekankan perpaduan antara rakyat Malaysia berbilang kaum dan menyebarkan pemikiran positif bukan menyindir kekurangan orang lain," katanya.


GR kata: Kenapa tak der sorang pun yang berani saman Teresa Kok yer?? Takkan Kerajaan yang nak saman kan??
 

No comments:

Artikel pelbagai