Monday, February 27, 2012

Rakyat Sokong LYNAS Tak Ada Bawa Malang! Fuziah Torron Makin Meroyan!!


 Kenapa perlu hentinkan Lynas??


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan telah menyemak semula projek kontroversi nadir bumi Lynas Corporation di Gebeng, Pahang dan fakta saintifik menunjukkan projek tersebut tidak membawa kemudaratan kepada masyarakat setempat.

Perdana Menteri berkata kebimbangan rakyat daripada segi psikologi bahawa projek tersebut akan membawa kesan buruk juga diambil kira oleh kerajaan.

"Yang penting sekali dari segi fakta, dari segi 'scientific evidence' projek Lynas ini tidak akan membawa kemudaratan kepada masyarakat," katanya kepada wartawan selepas menghadiri majlis makan tengah hari bersama masyarakat Sekinchan di SRJK (C) Yoke Kuan, di sini, hari ini.

Katanya kerajaan juga mengenakan syarat yang cukup ketat untuk operator Lynas termasuk syarat di mana sisa-sisa dari kilang tersebut perlu dilupuskan di tempat yang jauh dari penempatan masyarakat.

"Dan kita tidak akan beri 'lesen operasi' melainkan kita berpuas hati bahawa masyarakat tempatan boleh menerima bahawa projek ini selamat dari segi kepentingan rakyat," katanya.

Ditanya mengenai perhimpunan yang diadakan di Kuantan pagi ini bagi membantah projek itu, Perdana Menteri berkata pembangkang sengaja mengunakan isu sedemikian untuk menyerang kerajaan dan mendapatkan sokongan rakyat.

"Tetapi apa yang mereka lakukan bukanlah mencari satu penyelesaian.

"Kita (kerajaan) nak cari satu penyelesaian yang dapat diterima oleh rakyat, di samping itu tidak menjejaskan pelaburan kita, sekiranya pelaburan itu tidak mendatangkan bahaya dan mudarat kepada komuniti tempatan," katanya. - BernamaGR kata: Janganlah dengar sebelah pihak saja kalau nak berlaku adil...

1 comment:

margaret said...

tell me why Fauziah did not raise this Lynas at the start or before the start of Lynas ...she is an elected MP and owes a duty to object in Parliament if what she claims is accurate and correct ...and why only after Anwar starts all the fabrication to demo then this issue starts to come out....Ai Yo this buta Gaji politician fears her position as MP to be taken away as she did not do much for Kuantan Folks so to preserve her own interest she agree with Anwar that she will lead this issue to confuse the minds of the Rakyats and use this as an opportunity to tarnish the image of the government....http://www.youtube.com/watch?v=0MFxBkxNX6g&feature=player_embedded

Artikel pelbagai