Saturday, July 27, 2013

NIK AZIZ YANG TENTUKAN KEBAHAGIAAN OSTAJAH ABBY DAN SUAMI?


Atas alasan cinta itu buta, pasangan yang asyik berkasih sayang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat bersama tanpa mengira perasaan orang lain lebih-lebih lagi ibubapa itu sendiri.

Mereka sanggup menolak ketepi pandangan dan keputusan ibu bapa dan keluarga terhadap pasangan mereka. Bagi mereka, pasangan mereka adalah lebih baik dari segala-galanya. Dan sebab itulah terjadinya isu perkahwinan tanpa restu ibu bapa sehingga ada yang sanggup berkahwin secara diam-diam. Tahu-tahu je, dah berkahwin.

Bagaimana pula dengan kisah Ostajah Celop PAS nie kan. Tiba-tiba saja sudah melangsungkan perkahwinannya lebih 12 hari. Perkahwinan memang perkara yang digalakkan dalam Islam. Ianya adalah untuk kita mengelakkan kita dari melakukan sebarang maksiat.

Kita perlu ingat dalam Islam juga perkahwinan adalah pasangan antara lelaki dan perempuan yang cukup semuanya. Islam juga menggalakkan perkahwinan yang direstui ibu bapa kerana keberkatan yang kita mahukan dari Allah S.W.T

Timbul pelbagai persoalan dalam puak PAS sendiri yang GR temui mereka pelik, kenapa Abby berkahwin di Siam. Jika mahukan keberkatan dan direstui kedua ibu bapa mereka boleh buat majlis akad nikah yang sederhana di Malaysia, tak perlu nikah di Siam. Macam kahwin lari saja nie. Ibu bapa mereka juga tak ada kelihatan dalam gambar perkahwinan mereka.

Apa pun GR doakan mereka bahagian hingga akhir hayat dan perkahwinan mereka diberkati. Restu ibu bapa lebih penting untuk kita dapat keberkatan dalam mendirikan rumahtangga, bukannya restu Nik Aziz. Kita doakan semoga Ostajah Abby terbuka hatinnya untuk kembali pada ajaran Islam yang sebenar.

Untuk pengetahuan kita bersama, perkahwinan lebih diredhai jika direstui kedua ibu bapa:

Pada awal perkahwinan mungkin kita tidak akan menghadapi sebarang masalah lagi dalam rumahtangga tetapi untuk jangka masa yang panjang, mungkin ada sedikit sebanyak kesannya. Kata orang-orang tua, “Kalau pasangan anda kentut pun masih berbau wangi”. Tetapi dalam 5 hingga 10 tahun anda akan terasa kesannya seperti:
 • tidak lagi bahagia
 • sentiasa tidak tenang
 • selalu bergaduh kerana perkara kecil
 • anak-anak degil dan tidak mendengar kata
 • ketidakserasian sesama pasangan secara tiba-tiba
Ibu bapa juga tidak terkecuali menerima kesan daripada perkahwinan tanpa restu mereka ini. Anak yang mereka tatang bagai minyak yang penuh sejak dari kecil sehinggalah besar dan bijak dalam membuat keputusan sendiri tiba-tiba menolak diri mereka disebabkan pasangan kita.


GR kata: Suami isteri yang baik akan kekal hingga ke Syurga.

Friday, July 26, 2013

SYIAH AJARAN SESAT, HARUS DIBANTERAS! UMAT ISLAM JANGAN MUDAH TERPESONG! @Zahid_Hamidi @dsjamilkhir


Ajaran Syiah sudah lama kita ketahui ianya merupakan ajaran sesat sejak dulu lagi. Ianya berpunca selepas kewafatan Nabi S.A.W kerana pelbagai ajaran yang keluar ketika itu yang tidak berlandaskan sunnah Nabi S.A.W.

Kita lihat di negara-negara Islam yang mempunyai masyarakat Sunni dan Syiah ini, bagaimana mereka ini ditindas oleh puak Syiah. Pelbagai desakan dan serangan yang mereka lakukan sampai yang melibatkan kekejaman yang melampau dengan membunuh mereka yang tidak menerima ajaran Syiah sesat ini.

Di Malaysia, ajaran sesat ini sudah mula merebak dengan meluasnya. Cara mereka berkumpul pada dahulunya secara bersembunyi tapi sekarang sudah semakin berani ke khalayak ramai. Pada mereka yang cetek pemikiran dan ilmu Islam dalam diri, mungkin mudah terpesong dengan ajaran Islam yang sebenar.

Tahniah GR ucapkan pada Kerajaan kerana dengan akan mengambil tindakan segera membanteras ajaran Syiah di Malaysia. Tahniah pada Menteri KDN, DS Zahid Hamidi memberitahu KDN akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu termasuk pemimpin politik dan pertubuhan yang masih mengamalkan ajaran Syiah.


Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu termasuk pemimpin politik dan pertubuhan yang masih mengamalkan ajaran Syiah.

Menterinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, tindakan akan diambil jika ada laporan daripada Majlis Agama Islam negeri-negeri atau pertubuhan bukan kerajaan Islam serta Jabatan Kemajuan Islam (Jakim).

KDN turut mengenal pasti dan mempunyai maklumat lengkap pemimpin politik Islam yang membuka jalan kepada gerakan Syiah di negara ini, katanya pada sidang media selepas majlis berbuka puasa dan penyampaian zakat perniagaan Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) di sini, Khamis.

"Kalau mereka (pemimpin politik) ingin menafikan (penglibatan dengan ajaran Syiah) dalam kempen parti, silakan. Tetapi mereka mesti isytiharkan diri mereka dan jangan berselindung daripada mana-mana fahaman selain dari ajaran Al-Sunnah Wal Jamaah," katanya.

KDN pada Rabu mengisytiharkan Pertubuhan Syiah Malaysia sebagai sebuah pertubuhan yang menyalahi undang-undang berpandukan Seksyen 5, Akta Pertubuhan 1966. Ahmad Zahid berkata KDN dan agensi-agensi di bawahnya seperti Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Pendaftaran Pertubuhan dan Jabatan Imigresen akan meningkatkan pemantauan terhadap kegiatan itu.

Beliau berkata kerjasama antara agensi-agensi agama dan kementerian yang berkaitan amatlah diharapkan dalam menangani dan menyekat fahaman selain Al-Sunnah Wal Jamaah dari tersebar di kalangan masyarakat.

"Saya menyeru kepada semua pihak termasuk rakyat Malaysia beragama Islam supaya tidak melibatkan diri dengan sebarang kegiatan ini," katanya.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid berkata KDN tidak akan campur tangan dalam soal hal ehwal agama negeri-negeri dan kuasa untuk berbuat demikian tertakluk di bawah kuasa Jakim untuk membuat pemantauan serta menyekat ajaran, penyebaran dan dakyah.

Mengenai implikasi pengharaman Pertubuhan Syiah Malaysia, beliau berkata tiada seorang pun boleh menggunakan semula nama pertubuhan itu untuk didaftarkan sebagai pertubuhan berdasarkan kepada peruntukan Seksyen 7 (3) (b)Akta Pertubuhan 1966. - BERNAMA


GR kata: Tengok pemimpin pakatan mana yang Syiah sebab tak pernah tengok diaorang join sekali solat jemaah bila dalam program diaorang. Takkan solat pun nak asing-asing kot. Kata perjuangkan Islam kan???

Thursday, July 25, 2013

RATU CANTIK SANGGUP MURTAD DEMI NAK KEJAR GLAMOR?


Syukur Alhamdulillah di atas ketegasan dan keberanian yang ditunjukkkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Hj. Wan Zahidi Wan Teh dalam mempertahankan agama Islam serta umat Islam di Malaysia.

Sepatutnya Malaysia sebagai negara Islam dan Islam sebagai Agama Persekutuan juga kena pastikan setiap umat Islam kalau bekerja dengan awam atau mewakili negara dalam apa bidang sekali pun mesti berpakaian sopan sebagai gadis yang menunjukkan ciri wanita Muslim. Tengoklah pakaian paramugari Air Asia dan FireFly yang agak menjolok mata dengan skirt ketat dan pendek, seolah-olah memperdagangkan body mereka untuk tontonan umum. Inilah imej Malaysia yang diketengahkan oleh syarikat penerbangan di negara kita.

Sesetengah orang melakukan kesilapan kerana sudah tahu tapi mahu menegakkan benang basah manakala sesetengahnya pula, disebabkan jahil atau kurang arif tentang sesuatu perkara.

Bagi kesilapan disebabkan alasan kedua, maka peluang untuk belajar dan disedarkan harus diberi bukannya terus mengutuk atau mencaci. Apatah lagi dalam Islam, kita dianjurkan untuk menyayangi saudara seugama.

Seperti firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Damaikanlah antara saudara-saudara kamu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu diberi perasaan kasih sayang”. (Al Hujuraat: 10)

Terdapat juga hadis dari Anas bin Malik ra. katanya, Rasulullah S.A.W bersabda:

“Janganlah kamu saling benci membenci, dengki mendengki dan sindir menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang Muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya”. [HR Bukhari dan Muslim]


Dalam kes Ratu Cantik Malaysia yang sedang hangat diperkatakan sekarang, pendekatan berhemah seharusnya digunakan oleh masyarakat Islam negara ini setiap kali memberikan komen apatah lagi di bulan Ramadan, di mana Allah S.W.T membuka seluas-luasnya peluang mendapat keampunan kepada hambaNya.

Apabila isu agama Islam diperkatakan secara umum dan berlandaskan logik semata-mata, ia sangatlah tidak kena. Bayangkan, individu yang bukan Islam (penganjur pertandingan – Datin Anna Lim) pun berani mengeluarkan kenyataan kepada orang Islam sendiri (Sara) bahawa dia akan berusaha bertemu Mufti Wilayah, Datuk Wan Zahidi bagi meminta penjelasan di bahagian mana dalam Al Quran menyatakan berdosa dan haram menyertai pertandingan ratu cantik.

Astaghfirullah, individu yang bukan Islam dan penganut Islam yang tidak dekat dengan agama pastilah akan bersandar pada logik semata-mata dalam mengulas isu agama sedangkan sesuatu yang halal dan haram di sisi agama tidak boleh dipertikaikan lagi.

Paling dibimbangi, pada saat-saat sekarang apabila sesama Islam lebih sibuk menyelar tindakan peserta ratu cantik yang seugama dengan kita ini, ada pihak luar mungkin mengambil kesempatan dari kerapuhan iman 4 wanita Islam ini. Lihatlah saja komen-komen yang dibuat rakan-rakan Sara di laman Facebooknya ini:Umat Islam harus pertahankan agama yang suci ini. Raja-Raja Melayu, Bahasa Melayu dan hak Bumiputera Melayu serta Bumiputera lain dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat semua kaum antara satu sama juga harus dipertahanankan.

Pada mereka yang bersikap liberal, apakah yang kamu bangga ke arah budaya barat dan ekspressi bebas? Hak asasi manusia kamu menyamai hak asasi untuk tidak beragama yang dianjurkan oleh musuh Islam, menyamai hak kebebasan dari menerima hukum sebagai seorang manusia (homo-sapien dlm istilah biologi, mamalia dlm istilah sains) tapi dimuliakan sebagai insan oleh Islam.

Kamu mahu hidup dianggap sebagai homo-sapien atau mamalia? atau menerima dan mengikut hukum-hukum mulia sebagai insan mukmin dalam Islam..

Para Mufti hanya umpama gembala kambing, memegang amanat agama mengawal anak-anak kambing dari meliar keluar dari kelompok. Percayalah di luar sana sedang menunggu serigala untuk membaham dan menyiat daging dan hati muda. Kebebasan ini tidak berbaloi walau sebesar zarah sekali pun. Renung-renungkalah.....


GR kata: Hukum Allah itu pasti, Syurga...Neraka juga pasti. Selamat beramal!

Wednesday, July 24, 2013

MURID SEKOLAH 'MAKAN DALAM TANDAS', AGENDA PAKATAN MAKAN DIRI SENDIRI! @MuhyiddinYassin @KemPendidikan @rafiziramli


Semalam heboh di dada akhbar baik media cetak atau pun media sosial kononnya ada sekolah yang tidak berlaku adil pada murid yang bukan Islam. Jika pada permulaan cerita dari blogger pakatan haprak Amenoworld GR pun hampir percaya. Allah SWT itu Maha Adil, siapa yang teraniaya akan ditunjukkan balasan dengan CASH.

Inilah orang makan 'senjata makan tuan'...buat sesuatu perkara yang sengaja untuk timbulkan isu perkauman tak sampai sehari KANTOI pulak. Tu la lain kali buat kerja pakai otak, janganlah bodoh melantun-lantun...betul tak?

Bila difikirkan balik, logik ke kalau guru letakkan pelajar makan di dalam tandas masa rehat? GR rasa rata-rata guru di Malaysia nie masih lagi waras. Degree pun ada, yang bergraduan dari luar negara bawah program Kementerian Pelajaran Malaysia pun ada.

Ke kebanyakan orang Malaysia ni tak logik dalam pemikiran...???

Isu sekolah Sri Pristana, ini adalah artikel yang GR jumpa http://dhanyaraam.blogspot.com/2013/07/canteen-in-changing-room-facts-that-you.html ini adalah terjemahannya di bawah:


Artikel ini di tulis oleh seorang lelaki India yang telah pun melawat sendiri ke sekolah tersebut.

"Saya ada pengalaman buruk kerana tidak diberi peluang untuk menjelaskan dari pihak saya sendiri apabila ada sesuatu isu timbul.

Sejak dari itu, saya mula memandang setiap perkara dari sudut perspektif yang berbeza. Dengan bersikap secara adil, saya ingin berkongsi sesuatu info berkenaan sekolah sk Pristana mengenai isu yang tengah hangat diperkatakan oleh semua sekarang.

Saya telah pun pergi MELAWAT sekolah tersebut dan ini adalah hasil yang saya dapat:

1. kantin sekolah tersebut sebenarnya mengalami masalah dalam menampung sebanyak 350 pelajar yang keluar untuk waktu rehat pada masa yang sama. Hal ini berlaku semenjak Januari 2013 lagi.

2. Pelajar- pelajar duduk disekitar kantin kerana kantin terlalu kecil dan tidak dapat menampung mereka yang lain untuk makan di dalam kantin itu sendiri.

3. Pengetua yang melihat situasi ini memutuskan untuk mengunakan bilik PERSALINAN yang terletak BERHAMPIRAN dengan kantin.

4. bilik persalinan tersebut mempunyai beberapa buah kerusi dan meja yang telah dibuka sejak bulan MAC 2013. Ini adalah salah satu inisiatif dari Pengetua untuk mengelakkan pelajar-pelajar duduk di sekitar kantin dibawah terik dan panas matahari.

5. Sehingga bermulanya Ramadhan, semua pelajar termasuklah pelajar MELAYU telah pun menggunakan bilik persalinan tersebut sebagai "kantin"

6. Sebenarnya TIADA tandas berdekatan dengan bilik persalinan tersebut.

7. Yang sebenarnya, ia hanyalah dua bilik persalinan untuk lelaki dan perempuan yang terletak bersebelahan.

7. Kamu boleh mengatakan bahawa ada tanda "tandas" (gambar lelaki dan perempuan yang selalu kita lihat di depan pintu tandas) di situ. sebenarnya, itu bukan tanda "tandas" tetapi tanda yang membezakan bilik persalinan lelaki dan perempuan.

8. Tiada sebarang MANGKUK TANDAS didalam bilik persalinan tersebut dan jika dilihat secara dekat, pelajar meletakkan KASUT mereka diluar bilik persalinan.

9. Pengetua menggunakan bilik persalinan (lelaki) kerana ia mempunyai fasiliti seperti sinki. Tempat itu juga adalah tempat yang paling DEKAT dengan kantin. Bilik persalinan perempuan masih tidak di gunakan buat masa ini.

10. Di sekolah tersebut mempunyai 3 orang guru BUKAN MELAYU (2 orang india dan seorang lagi orang asli) . Semua mereka sedar tentang hal ini dan mereka tiada masalah berkenaan dengan solusi sementara kerana masalah ruang kantin yang kecil dan tidak dapat menampung kesemua pelajar. Jika kamu berfikir bahawa pelajar INDIA di layan teruk, mestilah dua orang guru India juga akan bersuara dan marah tentang hal ini bukan? PIBG sekolah juga sedar akan hal ini .

11. Ibu bapa yang telah menyebarkan gambar ini di Facebook, hanyalah melawat sekolah setelah diberitahu oleh pemandu bas sekolah yang kononnya pelajar makan di dalam tandas. mereka TIDAK TAHU perkara ini telah berlaku sejak bulan MAC 2013.

12. Sekolah itu telah diarahkan untuk tutup "kantin sementara" dan telah menerima alternatif yang lebih baik dan telah dipersetujui oleh pengetua sekolah.

Ini adalah sebahagian daripada kisah sebenar yang GAGAL untuk difahami oleh sesetengah pihak.


GR kata: Budak sekolah pun tau tempat makan mana yang bersih atau kotor....

Senarai Fitnah PAS Demi Kemenangan Di #PRKKualaBesut


Berikut adalah senarai fitnah dan penipuan yang telah digunakan oleh Parti ISLAM Se-Malaysia (Pas) sepanjang kempen pilihanraya kecil DUN Kuala Besut.

1.    Presiden Pas, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang ketika berceramah di Kampung Nail, mengatakan parti itu tidak berminat untuk ëmerampasí jawatan Menteri Besar Terengganu, sekiranya menang kerusi DUN Kuala Besut. Namun menurut Setiausaha Dewan Ulama, Dr Khairuddin Aman Razali, Pas akan meminta jawatan menteri besar diberikan kepada Hadi sekiranya berjaya dengan strategi 16-16.

2.    Mengedarkan risalah palsu, kononnya Gabungan NGO Islam-Melayu menyokong cubaan Pas untuk mewujudkan kedudukan kerajaan negeri Terengganu 16-16 kononnya sebagai usaha untuk membentuk semangat Melayu bersatu antara Umno dan Pas.

3.    Mengunakan kain rentang palsu untuk menyerang peribadi sekaligus memfitnah calon Barisan Nasional sebagai ëkaki perempuaní kerana pantang melihat dahi licin. Tambah menarik mereka turut memfitnah kononnya kain rentang tersebut dibuat oleh Umno.

4.    Haji Hadi ketika ceramah mendakwa sebarang bentuk pemberian ketika pilihanraya adalah merupakan kesalahan rasuah dan berdosa. Tetapi di masa yang sama parti tersebut mengadakan program pemberian minyak motor percuma kepada pengundi Kuala Besut yang berumur 21 tahun ke atas.

5.    Mendakwa kononnya kerajaan Barisan Nasional bertindak zalim dengan merampas tanah rakyat di Kampung Lay Out sedangkan pada hakikatnya ia adalah merupakan kerakusan yang dilakukan, ketika pemerintahan Pas di Terengganu. Mereka telah mengedarkan borang yang mereka buat sendiri dan mengutip sejumlah wang sebagai upah ukur.

6.    Mengunakan Islam bagi mengelirukan orang kampung dengan menjanjikan Syurga kepada mereka yang mengundi parti itu dan menolak Umno dalam PRK DUN Kuala Besut. Kenyataan yang dikeluarkan oleh Nik Aziz itu boleh dianggap sesat kerana seolah-olah dia merupakan pengedar rasmi borang untuk Syurga.

7.    Nik Aziz juga mendakwa kononnya Umno hanya membina masjid tetapi tidak bersembahyang. Nampaknya selain memegang jawatan sebagai pengedar rasmi borang untuk Syurga, bekas Menteri Besar Kelantan itu turut menyandang jawatan penulis amalam solat orang Umno.

8.    Pas mendakwa kononnya Menteri Besar Terengganu telah memberikan habuan tanah untuk 1 lot rumah kepada semua wakil rakyat Umno. Namun dimasa yang sama Pas gagal menjelaskan kepada rakyat berhubung pemberian tanah seluas 150 ekar kepada wakil rakyat parti itu termasuk isteri mereka pada tahun 1999 hingga 2004  untuk  dijadikan ladang limau

9.    Parti yang mendakwa sebagai memperjuangkan Islam itu juga didapati berbohong apabila mengatakan ada dikalangan ahli keluarga Tengku Zihan yang ingin berjumpa dengan pimpinan mereka bagi menyatakan hasrat mrnyokong Pas. Sedangkan ketika program perjumpaan ìKeluarga Tuan Fatimah Tuan Longî yang dianggarkan sekitar 3,000 orang semua di kalangan mereka menyatakan sokongan dan berikrar untuk terus mengundi BN.

10.  Mereka juga turut mengunakan isu kononnya calon BN, bukan merupakan anak tempatan, sedangkan pada hakikatnya Tengku Zihan adalah merupakan anak jati yang dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Besut. Malah menurut ibunya, Tengku Zihan dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Nail serta sangat rapat dengan masyarakat sekitar. - Sumber Pisau#PRKKualaBesut PENENTU MASA DEPAN BN ATAU PAKATAN HAPRAK? @NajibRazak @MuhyiddinYassin


PRK Kuala Besut pagi ini akan menentukan siapakah yang menjadi pilihan rakyat. Pembuangan undi yang akan dibuka awal pagi ini akan menentukan siapakah yang akan menerajui Terengganu.

BN amat memerlukan kemenangan untuk manjadi keadaan 17-15. Manakala PAS pula mengharapkan menang untuk menjadi keadaan 16-16. BN kalau kalah amat malu besar terutama PM Najib,TPM Muhyiddin Yassin dan yang paling malu dan hilang harga diri ialah MB Ahmad Said dan Idris Jusoh.

PAS pula kalau menang nilai moral akan naik setakok lagi bagi menjamin politiknya di Terengganu. PAS dilihat ada pelaung tetapi egonya masih ada. Riak wajah air muka pun garang nampak kasar dan gelojoh. PAS masih lagi dengan politik yang main sedap tekak dengan pelbagai 'fatwa' baru demi meraih undi rakyat.

Adakah rakyat masih boleh menilai pemimpin manakah yang benar menjiwai isi hati mereka? Atau rakyat masih memilih dengan undi popular. BN jangan terlalu yakin dan perlu ambil iktibar dengan senario PRU13. Jangan pandang remeh dengan 'Silent Voter's'....golongan ini yang perlu diambil berat.

GR lihat pemilihan calon BN memang Ok, selari dengan kehendak rakyat Kuala Besut yang mahukan pemimpin muda yang boleh menjadi pemipin mereka. Calon PAS yang dilihat macam tangkap muat sahaja. Asal boleh pergi tapi kerja tak mau buat. Apa citer?

Masa depan DS Najib Razak dia kena ada orang yang berwibawa dan imej bersih dan suci dalam dan luaran. Itu yang penting! Ramalan ramai yang kata UMNO menang. Tetapi majoriti mungkin agak kurang sikit. Alasan kerana tarikh mengundi hari bekerja. Ramai tak dapat balik undi pembuangan undi pagi ini.

Istimewanya Kuala Besut

Kuala Besut mempunyai persamaan dengan DUN Kuala Linggi, Melaka kerana kebanyakan mereka adalah masyarakat nelayan Melayu yang memerlukan penambahbaikan asas infrastruktur (Water-breaker umpamanya) dan kemudahan lain saperti peralatan pada nelayan dan juga pertanian. Pembangunan bagi nelayan di kampong Kuala Linggi ini sudah lama berlaku dan masih rancak penambahbaikannya. Harap di Kuala Besut juga begitu.

Selamat mengundi pada pengundi di Kuala Besut, buatlah pilihan yang bijak. Jangan dengar cakap-cakap orang. Pilih pemimpin yang buat kerja untuk kita, jangan pilih pemimpin yang pandai cakap tapi bila nak minta bantuan hilang entah ke mana. Tengku Zaihan (anak Ustaz) atau Azlan Yusuf (Che Long)...???


GR kata: Kuala Besut kuat dengan warna Biru! Undilah BN! Selamat Mengundi....

Tuesday, July 23, 2013

HARAP MUKA JER LAWA, LEBIH NAK GLAMOR DARI TAKUT HUKUM ALLAH!


Inilah pemikiran manusia zaman sekarang, mahukan glamor kerana yakin itu yang akan membawa mereka berjaya dan cita-cita mereka tercapai.

Memang betul rezeki itu Allah SWT yang tentukan, tapi kita sebagai hamba-Nya haruslah berusaha untuk mendapat yang terbaik tanpa melanggar perintah yang telah ditetapkan-NYA. Rezeki yang kita perolehi itu haruslah halal kerana ia akan dihisap di akhirat kelak.

GR lihat mereka ini cakap saja pandai, kononnya takkan berpakaian seksi bila masuk suatu pertandingan...apatah  lagi nak cari glamor. GR nak tanya, aweks-aweks cun melecun yang masuk pelbagai rancangan realiti atau pun jadi model pada asalnya macam tu lah. Tapi bila nak glamor cepat mulalah tayang sana sini. Sebelum cakap apa-apa, cukupkan ilmu agama tu dulu yer.

Kita perlulah hormat agama kita yang suci murni ini, bukannya terus melenting bila kehendak nurani kita dihalang oleh seseorang. Ingat pada yang Pemberi Rezeki dan Pencipta kita dulu, barulah kita tahu bagaimana diri kita sebenarnya.

DUA daripada empat gadis Muslim yang digugurkan daripada senarai finalis pertandingan ratu cantik Miss Malaysia World 2013 iaitu Wafa Johanna De Corte, 19, dan Sara Amelia Bernard, 20, mempertikaikan dan mempersoalkan keputusan melarang penglibatan mereka dalam pertandingan itu.

Nama mereka dan dua lagi finalis iaitu Kathrina Rizuan, 23, dan Miera Sheikh, 19, digugurkan daripada menyertai pertandingan itu selepas penyertaan wanita Muslim dalam pertandingan tersebut telah ditegur oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

Mereka menyifatkan keputusan itu adalah sebagai salah satu daripada diskriminasi berlandaskan agama.

Menurut Wafa Johanna, “saya sangkakan akhirnya peserta Muslim akan dibenarkan menyertainya sekaligus mewakili Malaysia. Saya juga menyangkakan perkara ini (sertai pertandingan ratu cantik) adalah okay, sebab pertandingan akhirnya akan diadakan di negara yang kebanyakan penduduknya beragama Islam iaitu di Indonesia.

“Saya tidak akan memakai pakaian renang ataupun bikini sebaliknya akan memakai pakaian sukan yang bersesuaian,” katanya.

Menurut fatwa yang telah dikeluarkan pada 1996, mana-mana wanita yang beragama Islam adalah dilarang sama sekali untuk menyertai pertandingan ratu cantik.

Kali terakhir wanita Muslim terlibat dalam pertandingan sebegitu ialah penyanyi dan pelakon popular, Erra Fazira yang telah memenangi gelaran Miss Malaysia pada 1992.

Selain Wafa, seorang lagi finalis, Sara Amelia Bernard turut menyatakan perasaan terkejut serta berasa terkilan di atas penguguran namanya sebagai finalis daripada 20 peserta akhir yang telah disenarai pendekkan.

“Kami dibenarkan menyertai pertandingan ini selagi tidak mendedahkan mana-mana bahagian badan, sebaliknya yang ingin ditonjolkan adalah personaliti setiap finalis yang bertanding.

“Kalalu mereka mahu melarang kami, kenapa mereka tidak melarang wanita Muslim yang mewakili negara dalam sukan renang dan gimnastik?” katanya.

Selain itu, Sara juga berharap agar fatwa tersebut dikaji semula supaya membenarkan wanita Muslim bertanding dalam pertandingan ratu cantik.

“Saya berasal daripada ibu bapa yang berkahwin campur dan saya sememangnya dilahirkan sebagai seorang Islam. Saya tidak ada sebarang prejudis terhadap agama sendiri, tetapi nama digugurkan atas alasan tersebut adalah sesuatu yang tidak masuk akal,” katanya.

Jangan nak sibuk kata, hal kubur ini adalah hak masing-masing. Dalam Islam kita digalakkan nasihat dan berkongsi tentang perkara baik antara satu sama lain. Sedarlah diri tu, sebelum kita disedarkan kelak.


GR kata: Muka cantik tapi kalau ilmu agama tak der memang sayang....

PATI MENYUSAHKAN RAKYAT MALAYSIA! TUNGGULAH NASIB KORANG LEPAS NIE..! @Zahid_Hamidi @imigresenmy

Isu pendatang asing tanpa izin ini sering kali kita dengar sudah bertahun-tahun lamanya tapi masih tak dapat diselesaikan dengan begitu telus. Apa yang menjadi kerisauan rakyat Malaysia ialah jumlah mereka semakin bertambah, malah ada yang besar kepala seolah-olah tidak takut dengan pihak berkuasa yang melakukan serbuan.


PATI ini makin hari makin naik tocang, disebabkan mereka sebelum ini hanya diberikan 'amaran' supaya jangan lakukan sebarang perkara yang tidak baik. Asyik diberikan amaran semua orang naik lemak betul tak?

Kali ini tiada maaf bagi mu wahai PATI. Tahniah di atas tindakan tegas yang diarahkan Menteri KDN, DS Zahid Hamidi supaya pihak Imigresen segera lakukan operasi besar-besaran pada PATI ini. Sapu bersih semua kegiatan haram mereka harus dipatahkan. Terima kasih pada Imigresen dan KDN serta Menterinya yang sentiasa mengambil berat tentang keselamatan rakyat Malaysia.

Satu gerakan operasi bersepadu bagi memburu pendatang asing tanpa izin (Pati) di negara ini akan dilakukan secara besar-besaran selepas Hari Raya Aidilfitri ini, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, gerakan itu akan melibatkan Jabatan Imigresen, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Rela, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) serta agensi-agensi penguatkuasaan lain.

"Operasi bersepadu secara besar-besaran ini bertujuan supaya Jabatan Imigresen dapat melaksanakan operasi yang lebih efektif dan menyeluruh.

"Ia bukan sahaja untuk mencari kesalahan berkaitan Akta Imigresen tetapi merangkumi kesalahan undang-undang di Malaysia. Selain kesalahan jenayah, antara masalah lain yang menjadi fokus Kementerian Dalam Negeri (KDN) adalah dadah dan Pati," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Majlis Berbuka Puasa anjuran Jabatan Imigresen di sini, Isnin.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Timbalan Ketua Setiausaha KDN, Datuk Alwi Ibrahim dan Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Alias Ahmad.

Zahid berkata, Jabatan Imigresen telah menjalankan operasi secara besar-besaran, termasuk pada bulan Ramadan bagi mengesan Pati yang menjalankan perniagaan di bazar-bazar Ramadan.

"Setakat ini, sebanyak 120 tangkapan telah dibuat yang melibatkan Pati di bazar-bazar Ramadan.

"Di musim perayaan nanti kita akan terus memantau termasuk pihak majikan yang menggaji Pati ini tanpa mempunyai permit dan majikan yang melindungi Pati, juga akan dikenakan tindakan," katanya.

Menurut Zahid, antara lokasi gerakan operasi bersepadu bagi memburu Pati itu adalah di pusat-pusat hiburan, kawasan perladangan dan perkilangan.

Beliau menambah, menerusi Program Penyelesaian Menyeluruh Pati (Program 6P) yang dilaksanakan oleh KDN sebelum ini, seramai 1.3 juta Pati telah didaftarkan dan daripada jumlah itu, 500,000 Pati telah menjalani proses pemutihan serta 330,000 telah pulang ke negara asal mereka secara sukarela.

"Sepanjang operasi (Ops) 6P yang dijalankan sejak 20 Oktober 2011 sehingga 18 Julai tahun ini, kita telah membuat penangkapan seramai 40,730 Pati dan hampir 1,000 majikan.

"Daripada jumlah tersebut, 318 majikan telah didakwa dan 46 majikan telah dipenjarakan," katanya.
- mStar


GR kata: Jangan kasi chan...kasi pulun habis depa ni semua. Menyusahkan rakyat Malaysia saja! Cari rezeki biar cara yang betul.

Monday, July 22, 2013

Pemimpin Seperti Ini lah Yang Kami Mahukan! @Zahid_Hamidi @umnoonline


Ciri kepimpinan yang bagaimana kita mahukan, rakyat Malaysia harus tepuk dada, tanyalah diri kita sendiri. Adakah kita mahukan pemimpin yang lebihkan kepada bersifat protokol atau pun pemimpin yang sempoi dan senang bergaul dengan semua lapisan masyarakat? Fikirkanlah sendiri....

PRU13 menyaksikan BN sekali lagi memerintah negara. Mungkin ada yang tak puas hati, kecewa dengan keputusan yang diumumkan. BN menanag untuk memerintah negara demokrasi ni, PR menang di hati rakyat. He he he....

Untuk kali ini, semua parti politik akan menunjukkan sekali lagi 'kekuatan' mereka dalam PRK Kuala Besut. Rakyat menilai sendiri parti manakah yang akan mereka pilih dan yang paling penting pemimpin yang mereka pilih boleh menjaga hak serta kebajikan mereka. Pemimpin yang pertahankan agama, bangsa dan negara. Pemimpin yang berkhidmat untuk rakyat bukannya pemimpin yang pandai tabur janji sana sini.

Sebenarnya, dari pra-sekolah lagi kita dah diasuh untuk jadi pemimpin kan? Alah macam melantik ketua kelas kan. Ape pun yang kita buat mesti ada ketua even dalam keluarga ayah adalah pemimpin and ketua keluarga. Pemimpin nih penting untuk menggerakkan dan membuat sesuatu keputusan. Seperti gambar di atas, pemimpin seperti inilah yang harus kita hargai dan sanjungi.


7 ciri pemimpin yang baik:

 1. Seorang pemimpin yang baik tidak semestinya terlalu merendah diri tetapi sekurang-kurangnya tidak bercakap terlalu kasar.
 2. Beliau mesti bersedia menerima tanggungjawab tetapi tidak boleh terlalu mendesak dan berkeras dalam memimpin.
 3. Beliau tidak harus menyalahkan orang lain atas kegagalan tetapi mengakui kelemahan diri serta tidak harus menunding jari atau mencari seseorang untuk dipersalahkan.
 4. Beliau harus bersikap luhur dan tidak mementingkan kepujian.
 5. Beliau patut tahu bagaimana untuk mengendalikan pengikutnya begitu juga pihak atasan serta perlu sensitif atas sensitiviti orang lain.
 6. Beliau perlu bersedia untuk melakukan apa yang diharapkan oleh orang lain untuk beliau laksanakan serta mendukung slogan kempimpinan melalui teladan.
 7. Beliau perlu bijak dan pintar sekurang-kurangnya berbanding orang di bawahnya.Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

“Wahai orang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan Rasulullah dan kepada ‘Ulil Amri’ (orang yang berkuasa) daripada kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisih) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada kitab Allah (al-Quran) dan (sunnah) Rasul-Nya. Jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya.” (Surah an-Nisaa’, ayat 59)


GR kata: Pemimpin yang pertahankan agama, bangsa dan tanahair adalah pemimpin yang berani dan sayangkan negaranya.

#PRKkualabesut Cipta Sejarah, Pilihan Raya Paling Tenang! @Zahid_Hamidi @NajibRazak @MuhyiddinYassin

Menteri Dalam negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut sebagai pilihan raya paling tenang kerana tiada kes jenayah dilaporkan setakat ini.

Beliau berkata, sejak penamaan calon sehingga semalam, polis hanya menerima empat laporan termasuk satu laporan mengenai kejadian yang berlaku di Kuala Besut tetapi ia dibuat di Kuala Lumpur oleh seorang pemimpin parti pembangkang.

"Ini termasuk satu kes aneh iaitu membakar dua bendera politik yang bertanding di kawasan DUN Kuala Besut dan kita tidak menolak kemungkinan kes itu bukan dilakukan penyokong kedua-dua parti, sebaliknya mereka yang sengaja ingin cetuskan provokasi.

“Kita berharap keadaan dan suasana tenang ini berlarutan sehingga hari pembuangan undi dan keputusan PRK diumumkan Rabu ini,” katanya ketika ditemui selepas melawat ke Martek PDRM dan mendengar taklimat mengenai keselamatan PRK Kuala Besut, di sini, petang tadi.

Zahid berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) membelanjakan sebanyak RM10.4 juta untuk menjaga keamanan seluruh penduduk dan penyokong kedua-dua parti sepanjang tempoh berkempen pada PRK Kuala Besut.

Katanya, perbelanjaan itu diperuntukan untuk penyediaan makan minum kepada 2,789 pegawai dan anggota polis daripada seluruh negara yang dipilih menjalankan tugas pada PRK Kuala Besut, selain digunakan bagi kemudahan logistik.

Sementara itu, Zahid yang juga Naib Presiden UMNO menggesa pengundi supaya tidak terpedaya dengan 'perangkap' PAS sepanjang kempen PRK Kuala Besut kali ini.

Sambil menyifatkan kempen yang dilancarkan PAS sebagai perang saraf bagi memerangkap keadaan politik Terengganu, Zahid berkata, pengundi harus bijak menilai kesan sekiranya berlaku kerajaan tergantung di negeri ini.
GR kata: Kuala Besut gelombang biru

Sunday, July 21, 2013

HOT: SUAMI OSTAJAH ABBY ABADI AHLI UMNO, BIAR BETUL?


Heboh sana sini orang dok hebohkan pasal Ostazah Segera Abby Abadi yang membawa suami baru dinikahi 12 hari yang lalu.

Tahniah diucapkan kepada Abby dan suami barunya dan takziah diucapkan kepada mana-mana pemimpin & penyokong PAS yang ada terniat di hati untuk tackle Ostazah Segera ini.

Ramai orang bercerita sana sini, semalam saya sempat pergi ke ceramah Dato Takiyuddin di Kuala Besut. Berborak dengan seorang kenalan baru berkenaan suami muda Abby yang berusia 24 tahun tersebut.

Katanya suaminya itu merupakan student yang baru lepas graduate dan paling memeranjatkan beliau adalah seorang ahli UMNO di dalam Pemuda.

Jeng jeng jeng....

Adakah kisah ini benar ataupun tidak, saya tak tau lah nak nafikan ataupun tidak. Tapi mungkin Abby sendiri boleh memberi jawapannya kelak kepada seluruh rakyat Malaysia melalui Instagram nya. Betul tak Ostajah Abby? Hi hi hi - RH


GR kata: Pucuk muda ubi kayu....keh keh keh

Artikel pelbagai